Kære forældre. Vi har drøftet sovetider og vækning nogle gange nu i vuggestuen. I går vedtog vi en søvnpolitik for at skabe mere klarhed over, hvad vi arbejder for her.

Faktaboks:

Fra 1 år begynder de fleste børn at kunne nøjes med en enkelt lur i løbet af dagen. Kommer barnet meget tidligt op om morgenen, fordi familiens program kræver det, kan det i sjældne tilfælde være nødvendigt med en lur, når barnet kommer i daginstitutionen eller dagplejen.

3-6 år
Mange børn på både 3 og 4 år kan have glæde af en middagslur. Det er dog langt fra altid muligt. Men helt frem til barnet er 5 år gammelt, vil mange børn have brug for en middagslur. Uanset om de så i praksis får den eller ej.

 

Barnets behov for søvn på et døgn:
1-4 uger: 15-18 timer
1-6 måneder: 14-15 timer
6-12 måneder: 14-15 timer
1-3 år: 12-14 timer
3-6 år: 10-12 timer
7-12 år: 9-11 timer
13-18 år: 8-9 timer

 

Får barnet ikke sin middagslur, bliver det i løbet af eftermiddagen tiltagende træt, og når det skal lægges om aftenen, er det overtræt og utidigt. Niveauet af stresshormonet, kortisol, falder normalt i løbet af natten, mens det stiger fra morgenstunden. Men er barnet overtræt og stresset, stiger niveauet ved aftentid, og det betyder, at barnet har endnu sværere ved at falde i søvn, forklarer Vibeke Manniche og pointerer, at det handler om at se på barnets samlede søvn på et døgn.

 

Kilde: Vibeke Manniche/'Børns søvn - din lille sovetryne'

 

Hvad gør vi?

I Skovlinden vækker vi som udgangspunkt ikke børn fra deres middagslur! Vi putter børnene efter deres behov og respekterer vaner med sutter, sovedyr og lign. Vi skriver ikke sovetider ned, men noterer, hvis barnet ikke har sovet eller har sovet markant anderledes end normalt. Der er babyalarm både i krybberummene og vi tilser jævnligt de sovende børn.